03.07.2018Akıllı Bina gerçeğini bir de Vizyoline`dan öğrenin VİZYONUNUZU GENİŞ TUTUN..!
TEKNOLOJİK EVLER AYAĞINIZA GELİYOR... ST Akıllı Binalar ve Güvenlik Sistemleri Dergisi`nin önümüdeki ay yayınlanacak sayısında ülkemizde akıllı bina otomasyonları denilen teknolojiyi tam beş yıldır başarıyla hayatımıza taşıyan Vizyoline şirketinin Genel Koordinatörü Hikmet Gülten yer aldı. Son 20 yıldır yurt dışında yayılmaya başlayan akıllı bina sistemlerinin ülkemizde daha yeni yeni tanındığının altını çizen Gülten “Akıllı bina deyince insanımızın aklına hala sadece güvenlik sistemleri geliyor. Oysa akıllı binalar artık bilim kurgu filmlerinde izlemeye alışık olduğumuz teknolojilerin bir bütünüdür” diyerek şirketinin yaptığı çalışmalarını ve gerek ülkemizde gerekse yurt dışında gerçekleştirdikleri akıllı bina projelerini bizimle paylaştı.
Bize şirketinizden bahseder misiniz?
2005 yılında ilk olarak güvenlik sistemleri üzerinde çalışmaya başladık. Aynı yıl da bina otomasyon sistemlerine giriş yapmış olduk. Bu kapsamla da ilk iki yılda ciddi anlamda projeler yaptık. Böylece akıllı ev sistemleri konusunda Türkiye’de tanıtım da yapmış olduk. Çünkü ülkemizde bu anlamda büyük bir bilgi birikimi eksikliği vardı. Ayrıca deneyim ve firma sayısı yetersizdi. Tabi zaman içinde otomasyon sistemleri hakkında insanlarımız bilgi sahibi olmaya başlayınca firma sayıları da çoğaldı. BEŞ KOLUMUZ AKILLI BİNAYI OLUŞTURUYOR
Firma olarak biz bina otomasyon sistemleri (Akıllı bina) üzerinde çalışıyoruz. Kendi çalışma kategorilerimizi beşe ayırabiliriz. Birincisi BERKER’le bina otomasyonu, ikincisi anahtar ve piriz kontrolü sistemlerinde TEHA ile, üçüncüsü güvenlik sistemleri (kamera, yangın, alarm, kartlı geçiş, parmak okuma vb.) yapıyoruz bunları hem kendimiz hem de Anadolu’da yaygın olan bayilerimizle yapabiliyoruz. Dördüncü kategorimiz ise çok bölgeli ses ve sinema sistemleri de yapıyoruz. Bu kapsamda Alman WGD ses sistemleriyle çalışıyoruz. Bu söylediğim marka bu otomasyon sistemleri ile çok rahat entegre olabilen müzik sistemleridir. Son olarak da aydınlatma sistemlerini söyleyebiliriz. Bütün bu kategorileri üzerinde uzmanlaşmış 27 kişilik bir kadro ve Almanya’da eğitim almış sertifikalı elemanlarla gerçekleştirebiliyoruz. Bunun yanında 8 kişilik de satış kadromuz var. Kiminle çalışıyorsunuz?
Şirketimiz, Avrupa bus sistemi olan EIB/KNX-instabus otomasyon sistemleri konusunda sektörün önde gelen firmalarından Alman Berker firmasının çözüm ortağı olarak hizmet vermekte. Ayrıca yine ilk olarak başladığımız Smartlife firmasının da ürünlerini kullanmaktayız. Dolayısıyla bu sektörde bu işi ciddi manada yapan az sayıda şirketten biriyiz.
Akıllı bina sistemlerinin kullanımının ülkemizdeki durumu nedir?
Aslında bu teknolojinin ağırlıklı olarak kullanıldığı yer Avrupa’dır. Amerika’da da hızla yayılmaktadır. Dünya genelinde de kabul gören sistem alt yapısının aslı Avrupa’dır. Burada IP sistemi dediğimiz sistem herkes tarafından onaylanan bir teknolojidir. Özellikle tüm Avrupa’da bu sistem yaklaşık 20 yıldır kullanılmaktadır. Ülkemizde ise bu sistem 5-6 yıldır tanınmaya, kabul görmeye başladı. Şimdilerde ise insanlar daha da bilinçli hale geldiler. Yani akıllı ev nedir? Ne değildir? Biraz daha irdeleme başladılar. Çünkü bahsettiğimiz otomasyon veya akıllı ev sistemlerini ülkemizde hala yanlış algılayanlar mevcut. O zaman okuyucularımıza akıllı ev nedir, ne değildir açıklayabilir misiniz?
Akıllı ev deyince insanların sadece güvenlik sistemleri dediğimiz kamera sistemi veya yangın sistemleri akıllarına geliyor. Bunun sebebi sanırım bu tür işletmelerin fazlalığından dolayı oluyor. Sözünü ettiğimiz firmalar akıllı ev deyince bu ürünleri öne sürüyorlar. Ancak akıllı ev deyince komple bir evin tüm elektrikle çalışan cihazlarının tek bir merkezden yönetilebilmesi akla gelmelidir. Bu sistem içinde aydınlatma, perde-panjurlar, güvenlik sistemleri, iklimlendirme ve yangın cihazları gibi şeyler yer almaktadır.
Akıllı binada örneğin hava durumuna göre farklı senaryoların oluşturulması ve merkezi olarak bunların internet üzerinden kontrol edilmesi mümkündür. Hatta bu sistemleri artık cep telefonumuzla da kontrol edebilirsiniz. Kısacası akıllı bina evin içinde yapmak istediğimiz her şeyi tek bir merkezden yönetebilmektir.
(ST Akıllı Binalar ve Güvenlik Sistemleri Dergisi Röportaj)